VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

Međimurski fašnik 2022.

Sljedećeg vikenda, od 25. do 27. veljače, maske će, nakon prošlogodišnje stanke, ponovo zavladati ulicama Čakovca u organizaciji Turističke zajednice grada Čakovca. Međimurski fašnik u Čakovcu, promocijom tradicije našeg kraja, predstavlja jedan od najvećih kulturno-tradicijskih događaja sjeverozapadne Hrvatske. Dio je međimurske kulturne baštine sa snažno izraženom tradicijskom komponentom, gdje se posebna važnost pridaje tradicijskim maskama.

U petak, 25. veljače u 16.00 sati centrom Čakovca prošetati će maškare jasličkog uzrasta.

Najveseliji i najšareniji dio 58. “Međimurskog fašnika” i ove će godine biti onaj u kojem će vladati najmlađe maske. Dječji fašnik, koji je prijašnjih godina okupio preko 1000 djece, ove će se godine održati u manjem, epidemiološki dozvoljenom broju. Djeca će u subotu 26. veljače u 10.00 sati, mimohodom ulicama grada pokazati maštu i raskoš malih maškara. Najrazigranija povorka proći će središtem grada, a u njoj će se pod maskama maštovitih likova naći rijeka djevojčica i dječaka. U pomno osmišljenim maskama, u koje su ugradili svoje ideje i trud uz pomoć svojih odgajatelja, predstavit će se na Trgu Republike. Tamo će preuzeti ključeve grada Čakovca od gradonačelnice Ljerke Cividini i započeti vladavinu malih maškara. Nakon prolaska pozornicom vrijedni će se mališani i njihove odgojiteljice okrijepiti uz slatke krafne “Čakovečkih mlinova” i sokić. Poslije predstavljanja svih mališana uživajte u klaunu Srećku, koji će nas naučiti neke trikove, pokrenuti dječje noge u ritmu muzike za ples i staviti široki osmijeh na dječja lica.

Zato djeco stavite masku, dođite i provedite veselo subotnje prijepodne!

Nedjelja, 27. veljače, rezervirana je za Tradicijski Fašnik s početkom u 15.00 sati. Međimurski fašnik koji se kontinuirano održava u Čakovcu, pokazuje kako se završetak zime obilježavao u prošlim vremenima, a prošlost, sadašnjost i budućnost prodefilirat će ulicama grada. Upravo je zato čakovečki fašnik tradicija koju treba njegovati i razvijati, a veseli maškori ulicama će Čakovca pjesmom, plesom i zvonjavom otjerati zimu i sve nedaće. I Tradicijski fašnik održat će se u manjem obimu, zbog svima nam poznatih razloga, ali zato ćemo, nakon predstavljanja svih fašničkih grupa spaliti “Fašnika” glavnog krivca za sve probleme tijekom posljednje dvije godine.

Stoga dođite u Čakovec i zaboravite na sve brige uz dobru zabavu i puno smijeha!

Molimo Vas da se pridržavate epidemioloških mjera, kako bi i ovaj puta pokazali da se odgovornim ponašanjem događanja mogu sigurno organizirati.